15-5-2020 eerste keer magneetvissen


















15-5-2020 van 12.00 tot 17.00


De eerste keer magneetvissen in het IJ was een groot succes. We vingen de volgende zaken: een stuk slot, een spaak (aan CS kant), dvd-speler van een duur merk (Harman Kardon), blikje, laselektrode, dopjes, ring, iets wat lijkt op een keutel, en een pollepel (aan de NDSM kant). 


We hebben kennis gemaakt met verschillende dieren: eenden, futen, meeuwen, een klein krabbetje, een heel klein garnaaltje, twee mosseltjes, en een aantal bijzondere mensen mannen.


De man waarmee we het meest contact hadden was Donnie. Donnie restaureert momenteel een schip dat maar liefst 120 jaar oud is en uit Denemarken komt. Donnie is een man van pensioengerechtigde leeftijd en draagt een Harley Davidson bodywarmer. Volgens Donnie zou het schip verkocht worden aan een Deens museum voor minstens een miljoen. Wat hij eigenlijk nog te weinig vond. Het schip heet nu nog Rexona, maar dat wordt binnenkort veranderd naar de orginele naam Northern Wind. Het schip wordt volledig vernieuwd, enkel het geraamte blijft hetzelfde. Ik (Gijsje) vroeg mij af of het dan nog wel hetzelfde schip was, maar volgens Donnie is het nog wel dezelfde, aangezien hij enkel ‘de huid’ van het schip verandert, en niet het geraamte. 


Naast Donnie waren een aantal andere witte, pensioengerechtigde mannen om ons heen komen staan en hebben wij veel advies van hen mogen ontvangen (zij hadden zelf ook nog nooit eerder magneetgevist). Ook een aantal vrouwonvriendelijke opmerkingen, maar goed die neem je dan maar voor lief. Het was desondanks erg gezellig. Vooral hebben we veel tips gekregen van een zeer dikke man in scootmobiel. Die ons ook een aantal gedichten voor heeft gedragen, waaronder: ‘Overal waar je teveel komt daar kom je teveel’. Donnie heeft ons trouwens ook nog geholpen met het maken van stevige knopen in het touw, zodat deze stevig bevestigt bleef aan onze magneet. 


De magneet hebben we desondanks verloren in het IJ. Een zelfgemaakte knoop die wij eerder gemaakt hadden, bleek van onvoldoende kwaliteit voor de activiteiten. Gelukkig konden we het later weer opvissen, middels een magneet die we mochten lenen van andere jongelui die zich op het zeilschip naast dat van Donnie bevonden. 


Deze jongelui kwamen nog met een bijzonder verhaal; een vriend van hen (afkomstig uit Zuid Afrika) is afgelopen week volledig in elkaar geslagen door een groepje mannen met bivakmutsen en loden pijpen. Hij kon zich verweren met een hamer. Desondanks heeft hij zijn kaak gebroken en loopt hij rond met een blauw oog. Momenteel rust hij uit in de kapiteinshut. Volgens onze bron is hij in elkaar geslagen zonder enige reden (zinloos geweld) en wilde bovendien de politie hem niet geloven. Die zouden hebben gezegd dat hij van de trap is gevallen en zo aan zijn verwondingen zou zijn gekomen. 


Een ander verhaal dat wij deze middag hebben mogen horen heeft te maken met de opgeviste dvd-speler: Een vriend van Donnie had deze net nieuw en stond er mee aan de kade. Een andere vriend zat in een bootje in het water. De man die de dvd-speler had gekocht riep: ‘Kan je vangen?’, en gooide het apparaat naar de man in het bootje. Helaas kon de desbetreffende persoon dit niet, de dvd-speler gleed uit diens handen, zo het water in. Dit verhaal kregen wij overigens te horen, voordat we de dvd-speler opgevist hadden. We dachten in eerste instantie dat het een grap was. Maar dit verhaal bleek dus toch op de waarheid gebaseerd te zijn. De vriend van Donnie, die de speler zojuist voor vrij veel geld gekocht had, schijnt niet eens boos te zijn geweest. Hij is met laconieke houding terug naar de winkel gegaan om een tweede te kopen...