22-06-2020 Stenen Hoofd en Van Diemenstraat















22-05-2020 van 14.30 tot 18.30

Ditmaal begonnen wij onze visdag bij het Stenen Hoofd. (Het Stenen Hoofd is lange tijd als steigerplaats gebruikt voor boten. Vanaf 1912 was de pier helemaal leeg. Daarvoor was er een vaste lijndienst naar Nederlands Indië. Het heet het Stenen Hoofd, omdat het vroeger het havenhoofd is geweest.) Daar hebben we zo goed als niks gevangen: twee bierdropjes. We hebben hier wel veel tips gekregen van twee super aardige Amsterdammers, een man en een vrouw. 

Er waren ook veel leuke honden en er groeien blijkbaar hele bijzondere planten (200 soorten), waaronder: schubvaren, steenbeekvaren, bezemkruiskruid, muursla, muurnavel, stengelomvattendhavikskruid, stijve windhalm, wondklaver, zandwolsmelk, handjesgras. 

Er waren tienerjongens die heel stoer het water insprongen, er waren wat oudere meisjes die er naar keken (in bikini). Zelf hebben we ook gezwommen. Het water was erg vies (vond alleen Gijsje). Er lag een dode vis in. De vis was een harder. Die ook wel de witte zalm wordt genoemd, een alleseter. Deze komt over heel de wereld voor. Een meeuw kwam haar/hem opeten.

Toen zijn we naar mooie Jan gegaan, die een opnamestudio heeft aan de Van Diemenstraat, genaamd 'Studio Schenk'.  (De Van Diemenstraat is vernoemd naar Antonio van Diemen (1593 - 1649), gouverneur generaal van Nederlands Indië, naamgever van het Van Diemensland, het huidige Tasmanië. In opdracht van Van Diemen heeft Abel Tasman later Australië "ontdekt".) Daar was een jongeman die Fokke heet. 

Sjuul heeft aldaar een bankje opgevist. Dit bankje bleek lange tijd voor de studio te hebben gestaan, maar was plotseling kwijt. De bank had duidelijk in de fik gestaan (volgens Sjuul niet, hij denkt dat het ook rotting kan zijn). Er woonden nu veel krabben in. Die hebben we weer teruggegooid. En er zat een hele mooie organische laag op, waarvan we nu nog niet weten wat het is. Verder hebben we een aantal schroeven opgevist en wat spijkers. Fokke heeft ons nog zelfgebakken zuurdesembrood gegeven met wat humus. Bedankt Fokke! 

Oh en Kim kon helaas niet mee, want die doet nu een residentie bij het pompgemaal in Den Helder!