25-10-2020 De Ruijterkade en Oudeschans

Om 12.30 hadden we met Jelmer Wijnstroom (je kent hem misschien wel van Patty Morgan) afgesproken op Amsterdam Centraal Station. Jelmer vist normaal gesproken met een hengel en een haak, maar wij hebben hem verleid om het eens met een magneet te proberen. Vanwege deze viservaringen kent hij de goede plekjes. Hij nam ons mee naar De Ruijterkade. Daar vertelde hij dat veel hengelvissers komen. Deze vissers gooien hun vangst (o.a. paling, harders en bot) niet terug! Zij verkopen het aan o.a. de visboer of een Thais restaurant, aldus Jelmer. Hijzelf gooit de vissen gelukkig wel terug, zij het met een trauma en een onvrijwillige piercing. 

Het was een erg goed idee van hem om hier te gaan vissen. Jelmer vond als eerste wat, een spanband (misschien van een cruiseschip die hier aangemeerd is geweest?). Daarna vond ik (Gijsje) een grijpstok, waar men afval mee op kan ruimen. Iemand had duidelijk geen zin in diens taakstraf! (is onze speculatie). Daarna hebben we een heuse fiets gevonden! Dit was onze allereerste fiets. We zijn er dan ook erg trots op. 

Er is alleen een probleem. Waar laat je al die vieze objecten? Uiteindelijk is het de bedoeling dat wij het allemaal zullen tentoonstellen op een van de IJveerponten. De tentoonstelling vindt echter pas september 2021 plaats. En zo'n fiets krijg je niet mee in de trein (wij wonen alle vier in Den Haag). We hebben daarom besloten de fiets vast te binden aan een touw en terug in het water te laten. In een later stadium van ons project zullen we alle objecten weer terug vissen. 

Na deze grote vangst hadden we wel trek in een kopje koffie. We besloten op visite te gaan bij Lyckle's vriend Twan en zijn vriendin Judith, aan de Oude Schans. Daar zijn wij verwend met koffie en koek. Ook bleek een oude bekende van ons An daar te wonen. Na de koffie gingen zij alle drie met ons mee om verder te vissen (op gepaste afstand natuurlijk). Zij bleken natuurtalenten te zijn. Judith en Twan haalden samen eerst een gigantisch verkeersbord uit het water en vervolgens nog een fiets! 

Op deze locatie hadden we veel bekijks. We hebben een leuke vrouw ontmoet die zelf ook aan magneetvissen bleek te doen. Zij deed het voornamelijk om euro's te vinden. Soms sleept ze een magneet over grasveldjes. In totaal heeft ze hiermee reeds 30 euro verdiend!

Na al deze avonturen hebben we nog een kopje thee bij Twan gedronken, vervolgens zijn wij met een stinkende tas vol verroeste objecten terug naar Den Haag gegaan. (Eigenlijk alles wat je uit het water haalt ruikt naar methaan.) De fiets hebben we op de Oude Schans laten staan en het verkeersbord hebben we eveneens terug in het water gegooid, om later (hopelijk) weer terug te vinden. 

Mocht je dit gelezen hebben en denken: 'God wat leuk, wat enig!', stuur dan gerust een berichtje (instragram.com/collectief_het_ij), want iedereen is meer dan welkom om zich aan te sluiten.
Of heb je nog een lege loods, veldje, garage of schuur in de buurt van Het IJ en wil je ons project 
ondersteunen, zodat wij de objecten kunnen opslaan? Dan horen wij dat graag!