03-01-2021 Zeedijk en Oudezijds Voorburgwal

Zondag 3 januari zijn we weer op pad gegaan. Een mooi begin van het nieuwe jaar. We willen trouwens iedereen nog de beste wensen wensen. Bij deze. Sjuul en ik (Gijsje) hadden rond half één met Derk Thijs afgesproken. Derk is een erg goede kunstenaar, milieuactivist en liefhebbende vader van Norah en Ruben. Norah en Ruben waren ook mee. Met zijn vijven trokken we richting de Zeedijk. Ik heb even wat informatie opgezocht over de Zeedijk: tot 1872 stond Amsterdam in directe verbinding met de Zuiderzee. De Zeedijk was al in de 13e aangelegd om de stad te beschermen tegen overstroming van de Zuiderzee. 

Wat is heerlijk om je in hartje van Amsterdam te begeven zonder al die drukte! Aangekomen op de Zeedijk viste Ruben onze eerste schat op: een dubbeltje uit 1979! Met koningin Juliana er op. Na een klein half uurtje kwam Jelmer Wijnstroom ons vergezellen. Jelmer was de vorige keer ook al mee, blijkbaar kan hij er geen genoeg van krijgen. En wij ook niet van hem. Jelmer is namelijk behalve erg aardig ook nog eens grappig. Hij raadde ons aan om de magneet even onder de brug te gooien. Dit was een zeer goed idee. Norah had hier binnen een mum van tijd beet en viste een fiets uit het water. Haar moeder was toevallig jarig en ze wilde de ‘Swapfiets’ graag aan haar cadeau doen. Helaas voor Norah vond haar vader dit een zeer slecht idee.

Inmiddels kwam Lyckle ook aangewaaid. Hij had zich verslapen en was daarom ietsje later. Ook Lyckle had vrij snel een mooie vangst: een mes! Onze fantasie sloeg op hol: ‘Heeft een crimineel hier iemand mee neergestoken?!’, ‘Is het een moordwapen!?’, etcetera, enzoverder, enzovoorts. 

Ik vergeet nog te melden dat Jelmer kort hiervoor ook nog een bijzonder vangst binnen sleepte. Een munt met daarop de tekst ‘Republica’. Wij speculeerden dat deze munt niet uit het verleden komt, maar de toekomst. Als over een kleine honderd jaar Nederland geen monarchie meer is, maar een republiek. De munt moet hier verzeilt zijn geraakt middels een ruimte-tijdportaal, die zich onder de brug bevindt. 

Na een warm kopje thee, aangeboden door Sjuul (hij had een pan, gasbrander, gasflesje, water, bekertjes en theezakjes mee) hebben wij onze weg vervolgd naar de Wallen. Ook hier was het heerlijk rustig, er was geen sekswerker in velden noch wegen te bekennen. Bij een bruggetje aan de Oudezijds Voorburgwal hebben we nog een tijdje staan hengelen. Ook heb ik wat informatie over deze locatie opgezocht: de OZ Voorburgwal blijkt een voormalige kreek te zijn. Wat weer een kleine watergeul betreft. Dit ontstaat nadat een dijk doorbreekt. Deze is verder uitgegraven tot een heuse gracht om de oude zijde (de oostelijke kant van de stad, met de Oude kerk) te verbinden met de nieuwe zijde (de westelijke kant met de Nieuwe kerk). Ter bescherming tegen de Zuiderzee werd het geheel verstevigd met een aarden wal. 

Behalve een bedbank visten wij hier enkel lachgaspatronen op. Het is in deze regio blijkbaar erg in trek om je hersenstel volledig te vernachelen. Lyckles vriend Robert Eek kwam ons hier nog kortstondig vergezellen. Hij viste een duidelijk nonobject op, waar hij medium blij mee was. 

Ondertussen hadden Sjuul en voornamelijk ik het zo ontzettend koud (het was inmiddels rond vieren en wij stonden dus al wat uren in de kou, het was denk ik 3 graden) dat we besloten er een einde aan te breien. Moe maar voldaan keerden Sjuul en ik huiswaarts naar het vertrouwde Den Haag en de rest trok zijn eigen plan.

Kim was helaas weer niet mee, want hij doet een residentie bij het EKWC! Zo hey!

Tot de volgende keer en stuur gerust een berichtje als je een keertje aan wil haken!


























































Update: Jelmer is inmiddels officieel lid van het collectief!