30-05-21 Noordwal en Motorwal

 30-05-21 


De bedoeling was dat we deze zonnige zondag zouden meeten om 13.00 op het CS te Amsterdam. Echter was er een storing. Dus wat wil je, zeker een uur te laat. We moesten over Utrecht. 


Nou goed we zijn aangekomen. En met wie hadden jullie dan afgesproken? Nou ditmaal bestond het clubje uit: Kim David Bots, Jelmer Wijnstroom, Sjuul Joosen, Gijsje Heemskerk en Robert Pauwels. De eerste vier zijn u wellicht inmiddels bekend. Het laatste figuur betreft een zeer boeiende kunstenaar, die prachtige beelden en tekeningen maakt. Ik zou het zeker eens opzoeken als ik u was.


Met dit bijzonder schone clubje zijn we naar Noordwal 1 gegaan. Hier is tegenwoordig Sexyland World te vinden en Outsider World. Twee bijzonder mooie initiatieven op het gebied van kunst. En het leuke ervan - vind ik persoonlijk - is dat het beide niet zo hautain is. Wij hopen dat dit eveneens geldt voor ons kunstinitiatief: dit collectief.

Bij Noordwal 1 kan je dus terecht voor kunst, maar voor magneetvissen moet je er niet wezen. Er was niets, behalve de gebruikelijke lachgaspatronen en de bierdopjes. Natuurlijk ‘wie het kleine niet eert is het grote niet weerd’, we nemen die dus ook gewoon mee in de tas. 


Ik zal u trouwens eens toelichten wat wij allemaal doen met deze spulletjes, met dit afval afkomstig uit de onderwereld. Wij hebben namelijk besloten dat dit absoluut geen afval is, maar bijzondere objecten die een verhaal vertellen. Die een katalysator zijn voor allerlei speculaties, die personen aantrekken voor een praatje en die eens laten zien wat er allemaal in de wereld onder ons bevindt, in het donkere water. Welke dieren er wonen bijvoorbeeld, zoals krabbetjes, mosseltjes en pokken. Deze objecten houden wij natuurlijk niet voor ons zelf. Het IJ is namelijk van iedereen. Wij zullen er een kunstwerk van maken en dit kunstwerk krijgt u medio september te zien op een van de IJveren die Noord aan de rest van de stad verbinden. 


Enfin, er was dus niets te vinden op die Noordwal, dus zijn we naar een andere locatie gegaan. Het vinden van een geschikte locatie gaat op gevoel. We liepen immer gerade aus en kwamen aan op de hoek van Motorwal en Noordwal. Een hoek is een goede plek. De mens heeft klaarblijkelijk de behoefte om diens materiaal te dumpen op een hoek. Op deze hoek hebben we allerlei vangsten gedaan, zoals een slot en een hekwerk, maar ook iets veel spannenders. Misschien wel het spannendste wat we ooit gevangen hebben. Voordat ik dit verder uit de doeken doe, zal ik nog even vertellen wat hieraan vooraf ging. 


Bonne Reijn bekend van de zogenoemde ‘Bonne pakken’ (hele leuke, hippe outfits die je kan kopen als je echt eens goed voor de dag wil komen) kwam aan op een boot met zijn kameraden. Zij bleken allen zeer goed in het magneetvissen te zijn, vooral Bonne’s partner Lyckel had veel talent (zij was degene die het hekwerk op wist te vissen, een sterke vrouw dus). En niet veel later werden we vergezeld door een vrouw die Wilma bleek te heten. Wilma wilde ons wegsturen, want wij bleken op haar hoekie te zitten. Hier rookte Wilma graag haar sigaretjes. Ondanks het roken heeft Wilma de bijzondere leeftijd van 97 weten te bereiken. Ze zag er trouwens ab so luut niet uit als 97, eerder 87! Wilma vertelde ons allerlei bijzondere verhalen. Zo heeft ze altijd op de binnenvaart gezeten. En zat ze tijdens de oorlog met boot, kinderen en man ondergedoken voor ruim een jaar.

Ik besef het me nu pas een beetje beter. Deze vrouw is bekant een eeuw oud! Wat je dan allemaal niet mee moet hebben gemaakt. Hoe je de wereld moet hebben zien veranderen. Het is toch ongelofelijk. Ik hoop met heel mijn hart dat ik dat ook halen mag, in zo’n goede gezondheid (Wilma loopt nog altijd trap!). En ik hoop het trouwens voor jullie ook!


En nu over naar onze extreem bijzondere vangst: een kluis! Je gelooft het misschien niet, maar we hebben de foto’s! De kluis was nogal zwaar, maar dankzij een ingenieuze constructie bedacht door Sjuul met het hekwerk dat eerder opgevist was, en natuurlijk de kracht van de heren aanwezig is het gevaarte op de wal terecht gekomen. Onze fantasie is sedert op hol geslagen. Wat zou daar toch inzitten!!!? We kregen het niet open (logisch het is immers een kluis), en het leek er op dat we genoodzaakt waren het achter te laten. Gelukkig kwam onze vriend Derk Thijs ons te hulp geschoten. Derk is al eerder met ons mee geweest (zie de blogpost van 3 januari). Derk is een zeer goede kunstenaar en ook nog eens milieurechtenactivist. En bovenal (en dat is eigenlijk het belangrijkste) ontzettend aardig. Niet alleen hij, maar ook zijn vrouw en kinderen zijn zo vriendelijk en gezellig. Nu is het dus zo, dat Derk woont aan de Moterwal en zelfs een kleine berging tot zijn beschikking heeft. Het vieze gevaarte in de vorm van een kluis mocht daar gestationeerd worden, zodat wij het later op konden halen en in de comfort van Sjuul’s studio kunnen kraken. Sjuul is in het bezit van verschillende kraak gereedschappen. 


U wilt nu natuurlijk weten wat er in zit. U zit nu vast op het puntje van uw stoel! Nou goed, ik ben daar maar meteen heel eerlijk en duidelijk in: we weten het nog steeds niet. De kluis is inmiddels opgehaald, door Sjuul en Robbert (die was zo ontzettend aardig zijn auto en chauffeursdiensten ter beschikking te stellen, wellicht ook aangewakkerd door een brandende nieuwsgierigheid). En staat nu in Sjuul’s studio. Wij wachten echter met kraken, want binnen ons collectief is er nog een dialoog gaande waarin we afwegen wanneer het perfecte moment is om zoiets te doen. Het moet plechtig zijn, dat in ieder geval. 


Houd onze blog dus nauw in de gaten, want wellicht hoort u spoedig meer over de inhoud van dit bijzondere object.

De Hartelijke Groeten,

Collectief Het IJ